Allt du behöver veta om Amla-olja – För håret

Vad är amla-olja?

Amla-olja är ett nturligt botemedel framställt av frukt från det indiska krusbärsträdet, Phyllanthus Emblica. Även om frukten är ursprungligen från Indien, så odlas den kommersiellt i både mellanöstern och Asien.

Amla trädet tros ha medicinska fördelar. Frukterna från trädet innehåller mycket vitamin C. Frukterna innehåller även antioxidanter och andra näringsämnen. I tusentals år har amla-frukter ätits och gjorts om till olja. Amla har därför alltid varit en viktig växt i Indien.

Amla-olja för håret

Amla är som tidigare nämnt väl etablerat inom forntida östlig medicin, och har använts länge i många länder för att stärka håret och förbättra hårbotten.

Oljan sägs framförallt kunna stimulera hårväxt, minska håravfall, förebygga och behandla torr hårbotten. En annan olja som är fantastisk för håret är 
argan-olja.

Hur använder jag amla-oljan i håret?

När du använder oljan så ska den appliceras framförallt i din hårbotten, men det går även bra att applicera oljan i dina längder. Men, det finns olika sätt att använda amla-oljan för håret.

 • Pre-conditioner. Massera in oljan i både hårbotten och längder innan du tvättar håret, för att skydda mot de uttorkande sulfaterna i shampoot. Detta blir som en för-behandling.

 • Hårinpackning. Det går även bra att blanda ner amla olja i din hårinpackning eller ditt balsam, och låt inpackningen gärna sitta länge! Genom att linda in håret i en varm handduk blir behandlingen effektivare då oljan tränger in lättare i håret.

 • Behandling över natten. Om man har problem med torr och flagnande hårbotten, kan man massera in amla oljan i hårbotten över natten för att verkligen återfukta på djupet.

  Tänk på att oljan har en ganska stark lukt och färg, så applicera oljan sparsamt i håret och skydda kuddarna med en handduk.

Amla pulver

Vissa väljer att skapa sina egna hårprodukter genom att mixa amla pulver med varmt vatten. Detta appliceras sedan på rent och torrt hår som en hårinpackning, och lämnar håret mjukt och glänsande. Det är även vanligt att man tillsätter andra oljor för att maxa återfuktningen av håret!
Så gör du din egen amla-olja!
  • 1 msk amlapulver och 5 msk kokosolja i en stekpanna i rostfritt stål
  • Placera pannan på den lägsta värmeinställningen och rör om ibland. Oljan ska inte koka.
  • Efter ca 5 min början oljan lukta lite och du kan se bubblor bildas i oljan, då vet du att den är klar.
  • Ta sedan bort oljan från värmen, täck stekpannan och låt oljan vila i 24 timmar.
  • Sila oljan med en te-sil och häll i en steriliserad glasburk. Ditt hår kommer tacka dig!

Min erfarenhet av amla-olja

Jag använder ofta amla-olja innan jag tvättar mitt hår. Då applicerar jag oljan i hårbotten, för att balansera min feta hårbotten. Jag har en tendens att få torra längder och fet hårbotten. Sedan använder jag oljan i topparna. Låter oljan sitta i länge, och då menar jag upp till 5-6 timmar om jag så har tid och möjlighet.

Den amla-olja jag själv använder mig av kommer från Khadi. Den heter Herbal Hair Oil AmlaDen vårdar verkligen mitt slitna och torra hår! Ibland använder jag även oljan i min hårinpackning.

amla olja

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Joliebeauty och Jordklok.se

 

2 thoughts on “Allt du behöver veta om Amla-olja – För håret”

  1. Karolin.haenni@gmail.com

   Hej Frida,
   Jag använder risvatten ca 2 ggr i veckan. Jag tvättar mitt hår varannan dag. Glöm inte att använda en hårinpackning om du använder risvatten ofta.

Leave a Comment

Your email address will not be published.