Avokadoolja – Så Använder du Avokadoolja för hud & hår

Avokado-olja är en av de mest hälsosamma matoljorna som finns, efter oljan innehåller ett högt enomättat fett – vilket är hälsosamt fett. Det är även en av de dyrare oljorna som finns att köpa i butik. 

När oljan görs pressas den kall från avokadon, en grönsak som är rik på fett. Avokado är extremt rik på näringsämnen och vitaminer. Färsk avokado är nyttigast eftersom den färska varianten innehåller vitaminerna B & C. Men övrga vitaminer och näringsämnen bibehålls i processen t.ex vitamin A, D, E. 

Avokadoolja för huden

Avokadoolja innehåller antioxidanter och har anti-inflammtoriska egenskaper, därför kan den hjälpa din hud att hålla sig mjuk, stark och elastisk. Funderar du på att börja använda avokadoolja som en del av din hudvårdsrutin? 

Oljan kan hjälpa dig med att:

 • Lugna kliande hud
 • Läka sprucken hud
 • Hjälpa mot torr hud 
 • Återfukta huden
 • Skydda huden mot ultraviolett strålning

Om du har fet hud borde du passa dig lite för att använda avokadoolja, eftersom den är väldigt återfuktande och fet. Den passar istället dig som har lite torr/kombinations-hy.

Hur kan jag använda avokadoolja i min hudvård?

 • Direkt på huden. Använd avokadooljan direkt på huden efter ditt serum. Om du inte använder serum kan du använda den direkt efter din rengöring/toner.
 • Blanda avokadoolja i din nattkräm. Då oljan är väldigt fet kan det vara svårt att ha den under dagen, då det tar lång tid för oljan att absorberas av huden.
 • Ansiktsmask. Mixa avokadon tillsammans med honung, någon olja som du föredrar, t.ex arganolja

Avokadoolja för hår och hårbotten

Avokadooljan gör sig bra att använda i håret också. Avokado olja är som tidigare nämnt väldigt rik på fetter, och väldigt rik på specifikt enomättade fetter. Detta gör det möjligt för oljan att tränga in i håret och återfukta håret. Det finns flera andra oljor som har inte kan tränga in i håret och skapar istället en beläggning utanpå håret. Vilket innebär att oljan varken gör mer eller mindre.

Det finns flera sätt att använda avokado-olja i håret.

 • Pre-conditioner. Använd en rejäl mängd olja i torrt hår innan du planerar att schamponera håret. Låt det sitta i flera timmar.

 • Hårinpackning. Följ samma procedur som ovan. Låt sitta i flera timmar. För att optimera hårinpackningen kan du plasta in håret. När det blir varmt har oljan lättare att tränga igenom håret.

 • Blanda i ditt balsam. Blanda ner några droppar avokado-olja i ditt balsam, låt sitta länge!

 • Hårolja. Använd några droppar avokado-olja i hårtopparna efter du har duschat, men var försiktig då oljan lätt gör att håret ser fett ut.

 • Behandla din hårbotten. Detta är en bra olja för dig som har torr eller känslig hårbotten – eftersom att oljan tränger fort in i skiktet i huden, så unna dig en fuktgivande behandling i hårbotten!

Använda avokado-olja i mat

Avokado-oljan kan ha en ganska stark doft som känns ovan till en början. Efter att man har använt den ett tag som matlagningsolja så vänjer man sig vid smaken och doften. 

Använd avokado-oljo i en dressing, eller ringla över sallad. Det går även bra att steka grönsaker i avokado-olja.

Var kan jag köpa avokadoolja?

Avokado-olja går att beställa online. Det finns även avokadoolja i välsorterade butiker. Jag köper min avokadoolja för runt 80 kr på Ica maxi.

Inlägget innehåller marknadsföring i form av annonslänk till Bodystore.com

Leave a Comment

Your email address will not be published.