Apelsinolja – Fördelar & Användning

Fördelar med eterisk apelsinolja

apelsinolja

Eteriska oljor är koncentrerade oljor som kommer från växter. Flera typer av oljor produceras från citrusarter, inklusive apelsiner, citron och grapefrukt.

Eterisk apelsin-olja extraheras från skalet av den söta apelsinen Citrus sinensis. Detta görs med en metod som kallas kallpressning, som använder tryck för att pressa oljorna från skalet. Ibland kan bladen och blommorna från den orange växten också användas.

Forskning har visat att vissa eteriska oljor kan ha flera hälsofördelar.

Apelsinolja användning

Precis som många andra eteriska oljor har även den eteriska oljan från apelsin flera användningsområden.
  • Minska smärta eller inflammation
  • Oljan kan hjälpa mot olika hudtillstånd, t.ex akne.
  • Lindra magbesvär
  • Används ibland som en naturlig hushållsrengöring
  • Ger smak till en mängd olika livsmedel och drycker
  • Mot ångest
  • Mot förkylningar

Använd den eteriska oljan i en luftfuktare eller gör en egen spray.  Du kan spraya rummet med en blandning av vatten och eterisk olja innan du ska gå och lägga dig, om du t.ex lider av ångest eller bara vill njuta av doften från oljan!

  1. Använd 10-15 droppar i ungefär 0,5 dl vatten i en glasflaska.
  2. Skaka, och spraya sedan! 

Den här sprayen fungerar även som en naturlig rengöring.

Massage

Testa att gör din egen massageolja med eterisk apelsinolja. Den hjälper till att lindra smärta och inflammation i musklerna. För att göra detta måste du späda den eteriska oljan i en bärarolja, som mandelolja, jojobaolja eller kokosolja. Eterisk apelsionolja ska aldrig användas direkt på huden utan alltid spädas ut.

Apelsinolja avfettning

Det går att använda eterisk apelsinolja för att göra en naturlig rengöring, som hjälper mot fett och smuts.

Du behöver följande:
1 1/2 dl varmt vatten
1 1/2 tsk diskmedel
20 droppar eterisk olja (apelsin)
Sprayflaska

Spraya t.ex innanför ugnen, eller i mikron där det finns mycket fettrester. Går även att spraya på skåpluckor, utanpå kylskåp, handtag med mera. 

I din hudvårdsrutin

Den eteriska apelsinoljan är antiseptisk och antiinflammatorisk vilket gör den till en ideal ingrediens i din hud- och hårrutin.

Den innehåller även höga nivåer av C-vitamin som hjälper till att skydda och läka huden. Vitamin C hjälper även till att bekämpa mörka fläckar, eftersom vitamin C kan bidra till att främja produktionen av kollagen.

Denna olja är dock inte bara för aknebenägen hud: Den har visat sig öka förmågan att absorbera C-vitamin, kollagenproduktion och blodflöde, som alla är viktiga mot förtidigt åldrande. 

Så gör du
Applicera en mycket liten mängd eterisk apelsinolja i ansiktet tillsammans med en bärarolja, som t.ex mandelolja, jojobaolja eller kokosolja. Gör alltid ett allergi-test först! Efter att du har använt apelsinolja så bör du inte exponeras i direkt solljus på 24 timmar.

Inlägget innehåller marknadsföring i form av annonslänk till jordklok.se

Leave a Comment

Your email address will not be published.