MCT-olja: Allt du behöver veta!

Vad är MCT-olja?

MCT-olja är ett tillägg som ofta läggs till smoothies, kaffe och salladsdressing.

Som namnet antyder innehåller medelkedjig triglyceridolja (MCT) olja medelkedja av fetter som kallas triglycerider. På grund av deras kortare längd smälts MCT lätt och många hälsofördelar är kopplade till hur din kropp bearbetar dessa fetter. 

Fettsyrorna ger snabb energi eftersom de inte bryts ner på samma sätt som vanliga fettsyror gör. När fettsyrorna gjort sin resa genom din kropp omvandlas fettet direkt till energi för kroppen i form av ketoner.

MCT-olja kommer från kokosnötsolja

MCT-olja extraheras oftast från kokosnötolja, eftersom mer än 50% av fettet i kokosnötolja kommer från MCT. Dessa fetter finns också i många andra livsmedel, som palmolja och mejeriprodukter.

Fyra olika typer av MCT finns, varav kapryl och kaprinsyra oftast används för MCT-olja. I vissa fall har dessa specifika typer unika fördelar.

Fördelar med MCT-olja

Viktminskning. MCT-olja kan stödja viktminskning genom att öka känslan av att man är mätt, genom ökad fettförlust, energiförbränning, ketonproduktion och genom att förbättra tarmen.

Bränsle för hjärnan. MCT-olja absorberas och transporteras lätt genom kroppen. Det kan användas som en omedelbar energikälla.

Hjärnans funktioner. MCT-olja kan förbättra hjärnfunktionen, vilket kan ha fördelar för personer med epilepsi, Alzheimers sjukdom och autism.

Mot svamp. Precis som oregano-olja så kan MCT-olja hjälpa mot svamp. Detta beror på att oljan innehåller fettsyror som visat sig minska tillväxten av jäst och bakterier. Oljan tros alltså ha svampdödande effekt.

 Mot hjärtsjukdomar. Att lägga till MCT-olja i din kost kan bidra till att minska risken för hjärtsjukdom.
 
Öka fettförbränning och hjälpa till i en viktnedgång. Oljan kan hjälpa till vid diabetes genom att minska fettlagring och öka fettförbränningen. 
 
Balansera blodsockret. Oljan kan också hjälpa dig kontrollera ditt blodsocker.

MCT-olja biverkningar

Även om fördelarna med oljan är många, finns det även en del eventuella biverkningar att ta hänsyn till. Det gäller att alltid följa de riktlinjer som leverantören har!

Även om det låter paradoxalt så kan MCT-oljan i vissa fall stimulera hunger-hormonerna i kroppen. Det är dock osäkert ifall dessa hormoner får oss människor att öka vår aptit.

En annan eventuell biverkning är ökade fettnivåer i levern. Använder man hög doser av oljan under en längre tid så kan fettet i levern alltså eventuellt öka. 

MCT-olja i kaffe recept

Vad sägs om en kaffe med en boost av MCT-olja? Detta har blivit väldigt populärt hos personer som kör KETO-dieten. Denna kaffe blandning är populär eftersom den sägs kickstarta metabolismen och hjälper till vid viktminskning.

Du behöver:

Så gör du:

  1. Koka en kopp kaffe som vanligt
  2. Kombinera kaffe, mandelmjölk och pulvret samt smöret i en mixer
  3. Mixa tills det blir som en pure
  4. Drick! 🙂

Inlägget innehåller marknadsföring i form av annonslänk till bodystore.com och Meds.se

Leave a Comment

Your email address will not be published.