Tranbärsolja – för hår & hud!

Vad är tranbärsolja?

Tranbärsolja kommer från tranbär, som är en art i blåbärssläktet i familjen ljungväxter. Bären är röda och syrliga.  Tranbär används ofta i matlagning eller i rawfoodbakning för att addera sötma. Det görs även juicer, gelér, marmelader på tranbär, men det många kanske inte vet är att tranbärsoljan är fantastisk att använda på huden och i håret.

Tranbärsoljan är väldigt antioxidantrik och innehåller höga halter fettsyror (omega 3 samt omega 9, samt vitamin E. Antioxidanterna skyddar huden mot fria radikaler som orsakar åldrande och ohälsosam hud.

Oljan har en gyllene till guldgrön färg och en lätt söt doft. 

Tranbärsolja för ansiktet

Det finns flera fördelar med att börja använda tranbärsolja för ansiktet. 

  • Skyddar huden mot fria radikaler.
  • Återfuktar samt vårdar huden.
  • Motverkar fina linjer och förtidigt åldrande.
  • Innehåller Vitamin A, C, E och K.
  • Innehåller essentiella fettsyror som förbättrar hudstrukturen och gör huden mjuk.
  • Innehåller fytosteroler, som har antiinflammatoriska egenskaper.
  • Innehåller höga halter av fosfolipider, tokotrienoler (vitamin e) och tokoferoler (vitamin e)

Applicera en liten del tranbärsolja direkt på ansiktet efter rengöring, toner och serum. Eftersom oljan är väldigt lätt och inte särskilt fet fungerar den väl att använda runt ögonområdet.

Det går även bra att addera några droppar tranbärsolja i din ansiktskräm eller din ansiktsmask för lite extra vårdande egenskaper.

Tranbärsolja för håret

Eftersom tranbärsolja innehåller essentiella fettsyror så fungerar den även bra att använda i håret som en vårdande behandling. Det finns olika sätt att använda tranbärsolja i håret. 

I hårtopparna. Applicera en liten del olja endast i hårtopparna. Detta är särskilt bra om du har utsatt håret för en kemisk behandling. 

I hela håret. Applicera olja i både hårbotten och i längderna. Sätt upp håret i en bulle och vira en plastpåse runt håret. Värmen gör att oljan lättare tränger in i hårstrået.

I din hårinpackning. Applicera några droppar i din färdiga hårinpackning för lite extra vårdande egenskaper. Låt verka så länge du kan!

Leave a Comment

Your email address will not be published.