Oregano-olja: Allt du behöver veta

Oreganoolja

Oregano är en doftande ört som är bäst känd som en ingrediens i italiensk mat. Men oljan har fler användningsområden än så!

Oregano kan faktiskt också koncentreras till en eterisk olja som är laddad med antioxidanter och kraftfulla föreningar som har bevisats ha fördelar för vår hälsa. Oljan går att applicera på huden eller använda i t.ex matlagning. 

Det sägs att oljan bland annat kan hjälpa till vid viktminskning samt sänka kolesterolnivåer. 

Vad är Oreganoolja?

Oregano olja kommer från blad och skott från oregano växten. Du känner säkert till örten sedan innan, då den är väldigt populär inom matlagning.

Oregano har varit populärt sedan grekerna och romarna använde det för medicinska ändamål i forntida tider. I själva verket kommer namnet oregano från de grekiska orden “oros”, som betyder berg, och “ganos”, vilket betyder glädje eller glädje.

Man tillverkar oljan genom att lufttorka bladen och skotten från växten. När de sedan orkats extraheras oljan och koncentreras genom ångdestillation.

Hur använder jag oreganoolja?

Det finns flera sätt att använda oregano-olja.

  • På huden. Du kan använda oregano-oljan direkt på huden. Späd 5 ml olivolja med 1 droppe oregano-olja. Applicera sedan på det område där det behövs.

  • Under tungan. Späd ut med olivolja precis som på samma sätt som ovan. Placera 1-3 droppar av denna utspädning under tungan, håll den där i några minuter och spola sedan ordentligt med vatten.

  • Svälja: Om du tar organoljan oralt, kan du droppa några droppar av den i ett glas med vatten, gurgla och sedan svälja.
Här hittar du Vild oregano-olja som redan är utblandad med olivolja.

Fördelar med oreganoolja

Det finns flera fördelar med oregano-olja, här listar vi några!

Det är en kraftfull antioxidant. Färsk oregano har t.ex 42 gånger högre antiioxdant-nivåer än äpplen. Antioxidanterna blir ännu mer koncentrerade i oljan.

Hjälper mot svamp. Precis som MCT-olja hjälper oregano olja mot svamp. Studier har visat att carvacrol, en av huvudföreningarna av oreganoolja, är mycket effektiv mot oral Candida.

Kan förbättra tarmhälsan. Oreganoolja kan gynna tarmhälsan genom att döda tarmparasiter och skydda mot en läckande tarm.

Oljan kan vara anti-inflammatorisk. Detta har inte studerats på människor än, men möss som har intagit oreganoolja har fått minskad inflammation.

Smärtlindring
. Oreganoolja kan minska smärtan hos möss och råttor avsevärt, med liknande smärtlindrande effekter som vissa vanliga mediciner.

Oregano-olja på huden

Det går bra att använda oregano-olja på huden. Men tänk på att blanda ut den eteriska oregano-oljan med en bärarolja. Oljan ska inte användas enskilt direkt på huden.

Oregano-olja biverkningar

Det är viktigt att du följer tillverkarens riktlinjer vid användning av oregano-olja.

Var noga med att inte ta för mycket oreganoolja, eftersom den är mycket potent. Det är bäst att använda det sparsamt. Om det är möjligt så använd gärna vägledning av t.ex sjukhuspersonal. 

Det finns en betydande risk att bränna inre vävnad om en person tar oljan oralt. Följ alltid tillverkarens riktlinjer.

Använd inte oreganoolja på barn eller spädbarn. Gravida eller ammande kvinnor och personer med diabetes bör också avstå från att använda den.

Oljan kan också påverka vissa mediciners funktioner, så prata med din läkare innan du påbörjar behandling med oregano-olja.

Vild oregano-olja

Detta är en oreganoolja i hög koncentration. Vild oreganoolja kan användas till både och hudvård. Den viktigaste ingrediensen i vild oregano-olja är Carvacrol. Olika tillskott av oregano-olja på marknaden innehåller olika mycket  carvacrol. Titta efter en olja som har högt värde av carvacrol. 

Vild oregano-olja i kapslar

Det finns även vild oregano-olja att köpa i kapslar. Vill man använda vild oregano som ett kosttillskott dagligen kan det vara fördelaktigt att köpa oljan i kapsel-form.

Här hittar du vild oregano-olja i kapslar, 60 stycken och veganska.

Inlägget innehåller marknadsföring i form av annonslänkar till Bodystore.com

Leave a Comment

Your email address will not be published.