Nyponolja – Mirakelolja för hud & hår

Vad är nyponolja?

Nyponolja skördas från frön från rosbukar – och är fyllda med vitaminer, antioxidanter och essentiella fettsyror. Som troligtvis gör under i din hudvårdsrutin.

Oljan har blivit extra uppmärksammad då Victoria-Secret modellen Miranda Kerr tillkännagav att hon använder nyponolja regelbundet.

Men, precis som med många andra skönhetsoljor så finns det lite eller ingen vetenskaplig forskning som visar på att nyponolja gör under för huden, men det skadar absolut inte att testa!

Nyponolja för ansiktet

 • Återfukta huden. En av de potentiella fördelarna med nyponolja är att den återfuktar huden, och gör den smidig samt elastisk. Detta på grund av att oljan innehåller närande fettsyror.
 • Den innehåller även Vitamin A, C och antiinflammatoriska fettsyror, vilket gör att oljan kan förhindra uppkomsten av nya rynkor, samt behandla de rynkor du redan har.
 • Minskade porer. Oljan innehåller även sammandragande egenskaper, vilket hjälper till med att minska dina porer och göra din hud klarare. Så addera exempelvis en nattkräm med nyponolja som återfuktar din hud maximalt under natten, minskar dina porer och ger glow!
 • Bleker ärr. På grund av fettsyrorna och vitaminerna i oljan så kan den hjälpa dig som har ärr från exempelvis akne i ansiktet.
 • Oljan hjälper huden att återuppbygga kollagen, och förhindra oxidativ skada. Den hjälper även dig som lider av hyperpigmentering, och kan eventuellt minska fina linjer.
 • Återfå elasticitet i ansikte och kropp. Nyponolja kan hjälpa din hud att återfå förlorad elasticitet, antingen i ansiktet eller på kroppen.
 • Hjälper mot inflammation. Nyponolja är rik på både polyfenoler och antocyanin, två ämnen som bidrar till att minska inflammation. Oljan innehåller även vitamin E, en antioxidant som är känd för sina antiinflammatoriska effekter.

Hur applicerar jag nyponolja?

Generellt brukar man inte reagera på nyponolja, men det kan vara bra att ta ett allergi-test innan man börjar applicera oljan på huden eller i t.ex hårbotten.

 1. Applicera några droppar nyponolja på din underarmen eller handled
 2. Sätt på ett bandage eller liknande över den där du applicerade oljan
 3. Efter 24 timmar, titta och känn efter om du känner någon irritation
 4. Om huden kliar eller känns inflammerad så använd inte nyponrosolja.

Du kan använda nyponolja direkt på huden, eller blanda ner några droppar i din favorit dagkräm/ansiktsmask för lite extra vårdande egenskaper.

Nyponolja för håret

 • Hårbotten. Nyponolja kan hjälpa mot vissa inflammatoriska tillstånd i hårbotten, som exempelvis eksem eller psoriasis. Det behövs dock mer forskning inom detta område.
 • Stärka håret. Eftersom nyponolja innehåller fettsyror, lykopen och C-vitamin kan nyponolja stärka håret och vårda hårbotten.

Du kan använda nyponolja direkt i hårbotten och på längderna. Det kan även vara extra vårdande att göra en hot oil treatment för ditt hår med nyponolja. Massera in oljan i hela håret. Sätt upp håret eller fläta håret och vira en plastpåse runt huvudet. Detta gör att oljan lättare tränger sig in i håret. Använd så länge du har möjlighet.

Leave a Comment

Your email address will not be published.