Neemolja för hud och hår!

Neemolja - användning

Neemolja har använts inom ayuverdisk medicin längre och utvinns av frukter och frön från Neem-trädet. Neem olja innehåller massor av bra saker, bland annat vitamin E, vitamin C samt azadirachtin, som är ett av naturens mest kraftfulla insektsmedel. Neem olja är en antibakteriell, antifungal och antiinflammatorisk olja som kan göra under för hår och hud.

I din hudvårdsrutin

Oljan har unika egenskaper för att återställa hud i obalans. Den hjälper till att lindra rodnad och lindra irriterad hud.

Lider du av acne, eksem, irriterad hud eller psoriasis? Då kan neemolja vara något för dig. 

Innan du använder oljan i ansiktet, så testa applicera den på exempelvis din arm för att se att du inte reagerar på oljan. Applicera sedan oljan på en bomullsrondell och badda ansiktet.

Det går såklart bra att blanda ut neemoljan med andra oljor som din hud gillar! Jag har blandat den med arganolja och det fungerar fint. Ett annat tips är att blanda ut neemoljan med lite aloe vera, som har återfuktande egenskaper.

Torr hud

Har du torrhud? Eftersom att Neemolja är rik på nyttiga fettsyror och Vitamin E är oljan suverän på att läka torr hud. Smörj in torra fötter, knän, armbågar och spruckna hälar med Neemolja. 

Akne

Lider du av akne kan det vara värt att testa en naturlig kur med neemolja, eftersom att oljan är antiinflammatorisk och antibaktertiell. Vissa produkter som riktar sig till en akne-belägen hud kan vara väldigt uttorkade, då kan det vara mer behagligt att testa en naturlig kur som inte torkar ut, utan återfuktar huden istället.

Oljan är även känd för att minska och göra akneärr mindre synliga, detta på grund av den höga halten av vitamin E.

Anti-aging

Som tidigare nämnt är oljan väldigt rik på vitamin E, vilket innebär att den har fantastiska anti-aging egenskaper.

Neemolja - för ditt hår!

På grund av alla härliga fettsyror och vitaminer i oljan så är den även fantastisk att använda i håret. Oljan sägs alltså göra håret mindre frissigt, mer glansigt och välmående!
Det finns flera sätt att använda Neem olja för håret. Oavsett vilket sätt du väljer att använda neemoljan i håret så är det fördelaktigt att använda den så länge som möjligt i håret. Jag brukar ha min olja i håret i flera timmar.

  • Blanda ner några droppar neemolja i din hårinpackning. Låt verka.
  • Applicera några droppar neemolja i dina hårtoppar efter duschen.
  • Gör en skön hårmassage! Blanda neemolja med t.ex amlaolja samt några droppar eterisk pepparmyntsolja. Massera in i hårbotten för att stimulera hårtillväxt.
  • Använd neemolja som en förbehandling innan du ska göra en kemisk behandling, t.ex färga eller bleka håret. Applicera då neemoljan i hela håret och låt verka så länge som möjligt.

Neem-olja som insektsmedel

Insektsmedel med Neem-olja är ofta en bra lösning om du har problem med insekter, kvalster eller svampar som stör dina växter. Att använda neemolja är också säkert att använda, och skadar varken dig eller dina barn. Många insektsmedel idag innehåller giftiga ämnen.

Neem-olja är också effektiv för att förebygga svampsjukdomar som svart fläck, antraknos, rost och mögel. Som om det inte räckte, kämpar neemolja också mot virus som kan skada dina växter.

Så gör du

Neem-oljan blandas vanligtvis med vatten och sprayas på båda sidor av löven på din växt. Tänk på att mixa ordentligt eftersom olja och vatten tenderar att separera sig. Eftersom neemolja finns i olika koncentrationer, så gör du bäst i att följa anvisninarna på paketet för att få rätt andel olja till vatten.

Leave a Comment

Your email address will not be published.