Eterisk Lavendelolja – Fördelar & Användning

Vad är lavendelolja?

Lavendel eterisk olja är en aromatisk eterisk olja som är känd för dess mångsidiga användningsområden som hudvård, hårvård, smärtstillande medel, aromaterapi och bugavvisande. Den lugnande doften av denna olja hjälper till att minska stress och ångest, lyfta humör och hjälper också till med att få en lugn och avslappnad sömn. Lavendelolja är ett perfekt val för en friskare hud och förbättrad hårväxt.

Lavendelolja, även känd under sitt vetenskapliga namn Lavandula angustifolia, är en typ av eterisk olja härrörande från lavendelblomman. Även om den nu odlas globalt, är lavendel infödda till Medelhavet, Arabiska halvön och Ryssland.

Oljan extraheras genom en ångdestillationsprocess, där blommorna ångas, ångan fångas upp, och oljan separeras och samlas upp från vattnet. 

Sömnproblem

Har du problem med att sova på natten? Ligger du och vänder och vrider dig? Forskning har visat på att lavendelolja kan vara din räddning. Inandning av lavendelolja har visat sig lugna nervsystemet och därför förbättrar även sömnkvalitén. 

Lavendelolja för huden

Lavendelolja har antiseptiska, antimikrobiella, antiinflammatoriska och svampdödande läkemedel som hjälper till att läka olika hudtillstånd som finnar, akne, solbränna, utslag, torr hud, rynkor, fina linjer, eksem, psoriasis, hudrödhet, irritation, hudskador och mindre brännskador.

 Du kan använda denna olja genom att blanda ner några droppar i din dagkräm/nattkräm för att få en återfuktad, glowy och frisk hud.

Lavendelolja kan till och med användas som ett naturligt alternativ för att läka irriterande insektsbett- när du blandar oljan med lite bakpulver och applicerar på bettet kommer du knappt känna av det!

Lavendelolja i håret

Eterisk lavendelolja är perfekt att använda i håret! Oljan har många fördelaktiga egenskaper som stödjer hårets hälsa naturligt. Oljan hjälper till att stimulera hårväxt, minska mjäll, håravfall. Den hjälper även mot kluvna toppar och fungerar som ett naturligt hårserum. 

För att använda den eteriska oljan i din hårvårdsrutin så kan du blanda några droppar eterisk olja med en bärarolja, t.ex mandelolja, macadamiaolja, neemolja eller amlaolja

Användningsområden

Precis som det finns många fördelar med lavendelolja, finns det många sätt att använda den. Som tidigare nämnt är oljan vanligt förekommande inom hår och hud-produkter.
Eftersom oljan är väldigt koncentrerad så börja försiktigt med att använda lavendelolja.

När det gäller hudvård är utspädning viktigt: Oljan kan appliceras på huden för att hjälpa till med irriterad eller inflammerad hud, men endast om den är utspädd i en “bärarolja” eller i en neutral, minimalt bearbetad olja som kokos, argan eller oliv. Blandningen kan användas precis som en lotion eller dagkräm, en eller två gånger dagligen.

För hårhälsa kan du massera ett par droppar lavendelolja i din hårbotten tillsammans med en bärarolja – som ett lugnande slut på dagen, eller lägga till två eller tre droppar till varje dubbla schampo eller balsam som du använder.

Om det förbättrar ångesten eller får en god natts sömn som du är ute efter, är det bästa sättet att sätta din olja i en diffusor. Det finns några sätt att använda doften av lavendel till din fördel, en av de mest populära är diffusion. 

Du kan även ånga ansiktet genom att koka upp hett vatten i en skål, och droppa i några droppar av eterisk lavendelolja. Sätt dig med ansiktet över skålen och lägg en handduk över axlarna. Sitt i några minuter och andas.

Så, några fördelar!

  • Den eteriska lavendeloljan kan hjälpa till mot sömnsvårigheter
  • Kan läka irriterande insektsbett
  • Fungerar som ett naturligt hårserum som ger glans och vårdar hår
  • Oljan kan återfukta en torr hårbotten och minska mjäll
  • Genom inandning kan oljan minska mental stress och ångest

Inlägget innehåller affiliate-länkar till Jordklok.se

Leave a Comment

Your email address will not be published.