Ylang Ylang Eterisk Olja – Fördelar & Användning

Ylang Ylang eterisk olja hälsofördelar

ylang ylang

Ylang ylang eterisk olja är en typ av eterisk olja som vanligtvis används inom aromterapi. Den eteriska oljan kommer från blommorna Cananga odorata (en växt som är infödd till Filippinerna och Indonesien), som sägs ha flera hälsofördelar.

En av huvudkomponenterna i ylang ylang eterisk olja är linalool, ett ämne som har visat sig ha stressreducerande egenskaper i ett antal preliminära studier. Den eteriska oljan har en ganska svag blomdoft.

Hur funkar det?

Aromaterapi innebär att man andas in doften av ylang ylang, eller absorberar den eteriska oljan genom huden. Kom ihåg att alltid späda ut eteriska oljor, och inte använda oljan direkt på huden.

Det sägs att doften hjälper oss bli lugnare och minskar stress samt ångest. De som förespråkar aromaterapi säger att eteriska oljor, som bland annat ylang ylang kan påverka stressnivåer, blodtryck, andning och till och med även vårt immunförsvar. En annan olja som sägs hjälpa mot stress och ångest är frankincense. 

Stress

För att förändra dina stressnivåer är det bästa möjliga troligtvis att se över din livssituation, men om du av någon anledning inte kan förändra din ursprungskälla till stress så kan aromaterapi med eterisk olja av ylang ylang vara ett alternativ för dig.

Forskare har tidigare forskat på linalools effekt på kronisk stress (linalool är en huvudkomponent i den eteriska ylang ylang oljan). När effekten testade på råttor visade det sig att ämnet fungerar som en anti-depressiv. Det har även forskats på effekterna av att andas in ylang ylang, där har man funnit att doften bidrar till en känsla av lugn.

Hårvård

Ylang ylang är vanligt förekommande inom hårvård. Användningen av oljan går tillbaka till viktoriansk tid då den i England användes som en naturlig hårväxtbehandling. Om du är ute efter att stimulera hårtillväxt så borde du också testa risvatten för håret, eller pepparmyntsolja!

  • Behandlar håravfall. Ylang Ylang Essential Oil är en effektiv naturlig behandling för att minska hårfall som orsakas av stress och alopecia. När oljan masseras in i hårsäckarna, stimulerar det hårtillväxten. Det är ett naturligt sätt att behandla tunnare hår.
  • Ett naturligt balsam. Många lider av torr hårbotten och kan då få ökad talg-produktion, vilket resulterar i ett fett och stripigt hår. Genom att använda den eteriska ylang ylang oljan i hårbotten så kan man få en mer balanserad nivå av talg-produktionen.
  • Applicera ylang-ylang i topparna. Applicera den eteriska oljan i topparna för att vårda slitna toppar.

Så använder du ylang-ylang i håret

Värm upp 3 msk olivolja och mixa med 5 droppar av eterisk Ylang Ylang olja. Applicera blandningen i hår och hårbotten. Tänk på att oljan aldrig ska appliceras direkt på huden utan alltid spädas ut med en bärarolja. En bärarolja kan vara mandelolja, jojobaolja, avokadoolja, t.ex.

Vira en handduk runt huvudet för att hålla oljan varm, så att den enklare kan tränga sig in i hårstrået. Låt gärna blandningen sitta så länge som möjligt. Den här behandlingen kallas hot oil treatment och hjälper till med att vårda ditt hår. 

Gör en hårmassage

Unna dig själv en rejäl hårmassage för att stimulera hårtillväxt! Blanda några msk av din favoritolja, kan vara kokosolja, arganolja, avokadoolja t.ex med runt 10 droppar av eterisk ylang ylang olja. Massera in ordentligt i hårbotten och låt verka så länge du har möjlighet! Det är inte bara skönt och stimulerar hårtillväxt, det hjälper även mot en torr hårbotten.

Inlägget innehåller marknadsföring i form av annonslänk till jordklok.se

Leave a Comment

Your email address will not be published.