Eterisk tallolja – Användning & Fördelar

Eterisk tallolja

Eteriska oljor blir allt mer och mer vanligt i olika användningsområden, även som möjliga alternativ till mediciner. Oljorna studeras fortfarande för sina medicinska effekter, och det gäller även tallolja. Det sägs att den eteriska oljan från tall har många hälsofördelar. Den är även kända för sina starka trädoft.

Eterisk tallolja fördelar & användning

  • Använd den eteriska oljan i en luftfuktare. Eftersom den eteriska doften är väldigt fräsch och doftar gott så kan den användas i en luftfuktare på exempelvis kontoret, eller varför inte hemma?
  • Inom aromaterapi. Den eteriska oljan kan även användas i aromaterapi för att skapa en upplyftande och uppfriskande atmosfär.
  • I hudvård. På nätet kan man läsa om personer som hävdar att egenskaperna från den eterisk oljan från tall kan liknas vid tea tree-olja. Dvs att den kan användas för mindre hudinfektioner. Forskning lutar dock mer åt att tallolja inte kan användas för detta ändamål. Så rådgör alltid med en läkare innan du bestämmer dig för att testa tallolja i din hudvård.
  • Anti-inflammatorisk. Man forskar även på om tallolja har anti-inflammatoriska egenskaper. Om så är fallet, så kan oljan hjälpa mot symptom på inflammatoriska hudtillstånd, såsom akne, eksem och rosacea. Dock behövs mer forskning på eterisk olja från tall.

    Eterisk olja från pepparmynta och frankincense har visat sig vara anti-inflammatoriska.
  • Som massageolja. Späd ut några droppar av den eteriska talloljan med en bärarolja som du gillar. T.ex kokosolja, avokadoolja eller arganolja.
  • Avkopplade bad. Addera några droppar av den eteriska talloljan i badet, njut av doften av skog!

Biverkningar

Använd inte tallolja om du är allergisk mot tall. Om du inte tål den eteriska oljan så finns en risk att du kan få torr hud, nässelfeber, rodnad, svullnad b.la.

Kom ihåg att aldrig använda den eteriska oljan direkt på huden, utan blanda alltid ut den med en bärarolja. Använd inte heller eterisk olja nära ögonen, eller direkt oralt. 

Letar du efter en olja som det finns mer forskning på och som har anti-inflammatoriska egenskaper, så är både pepparmyntsolja och frankincenseolja ett alternativ.

Inlägget innehåller annonslänk till jordklok.se

Leave a Comment

Your email address will not be published.