Citronella olja – Fördelar & Användning

citronellaolja

Vad är Citronella?

Oljan har en rik, frisk, fräsch  doft som påminner om citron och därför har detta doftande gräs fått namnet Citronella från det franska ordet som betyder ”citronmelisse.” Citronella misstas ofta av citrongräs, eftersom de har ett liknande utseende, tillväxt och bearbetningsmetod; emellertid anses de två växterna vara ”kusiner”, eftersom de helt enkelt tillhör samma växtfamilj – Cymbopogon-familjen, som ofta kallas citrongräs. 

Två olika varianter av Citronella olja

Det finns två olika sorter av citronella från vilka den eteriska oljan härrör, ceylon och java. Processen går till att man genom ångdestillation av deras färska blad utvinner oljan. 

De huvudsakliga kemiska beståndsdelarna i Citronella Ceylon Oil, som härrör från botaniska Cymbopogon nardus, är Geraniol, Camphene, Limonen, Metylisoeugenol, Geranylacetat, Borneol, Citronellal och Citronellol.

De huvudsakliga kemiska beståndsdelarna i Citronella Java Oil, som härrör från botaniska Andropogon nardus, är Citronellal, Geraniol, Citronellol, Limonene och Geranylacetat.

På grund av dess högre Geraniol- och Citronellal-innehåll är Java den sort som tros vara av högre kvalitet. Båda oljorna varierar i färg från en ljusgul till en brunaktig nyans; emellertid har Java-sorten generellt en fräschare, citrondoft som påminner om citron eterisk olja medan Ceylon-sorten kan ha en varm och mer träig doft.

Aromaterapi

Den eteriska oljan från Citronella används inom aromaterapi. Genom att använda sig av aromaterapi kan man infinna en känsla av lugn och ro. Negativa känslor som sorg, ångest och stress kopplas bort.  Man får en känsla av lätthet. Andra oljor som används inom aromaterapi är frankincense och ylang ylang.

Citronella olja kan även blandas ut i en luftfuktare, eller i en vanlig sprayflaska med vatten. 

Citronella olja i hudvård

Det är vanligt att använda den eteriska citronella oljan i naturliga parfymer, deoderanter, body scrubs, lotions eftersom oljan hämmar tillväxten av bakterier. Den har även en väldigt fräsch doft. Den eteriska oljan kan även hjälpa till med att balansera oljeproduktionen i huden. 

Oljan är även känd för att förbättra hudtillstånd såsom akne, eksem, dermatit. Dess skyddande egenskaper är kända för att minska risken för hudskador orsakade av exponering för uv-strålning. Därför gör denna olja sig mycket bra i t.ex en dagkräm. 

Citronella olja i hårvård

Om du har fett hår så kan du kan dra nytta av citronella oljans förmåga att reglera talgproduktionen, samt dess förmåga att rena hårbotten och håret från olja, död hud, smuts, mjäll, produktrester och uppbyggnad av miljöföroreningar.

Citronella-olja behandlar effektivt mjäll, avlägsnar huvudlöss och förbättrar hårbotten och hårets hälsa. Oljan hjälper till att främja hårtillväxt och minska håravfall och lugnar och vårdar den torra eller kliande hårbotten.

Du kan använda denna olja i håret genom att blanda några droppar i ditt schampo, balsam, hårolja eller i bäroljor som mandel, macadamiaolja och kokosnötsolja.

Parfymer och rengöring

Citronella eterisk olja används också i parfymer och rengöringsprodukter. Citronella olja har en färsch och frisk doft vilket är anledningen till att den används ofta i parfymer och annan kosmetika.

Du hittar också vissa citronellaoljor som används i tvålar, olika personliga rengöringsprodukter och hushållsrengöringsprodukter.

Citronella-olja som myggmedel

Citronellaolja är en av de mest använda naturliga insektsmedlet. Oljan finns i en mängd olika produkter mot mygg som doftljus, lotioner, sprayer och till och med armband, kragar och många andra produkter.

I dessa typer av produkter, som vanligtvis appliceras på huden eller kläderna, används citronella i kombination med andra ämnen för att ge skydd mot myggor och andra insekter.

Denna olja används också ibland för att behandla områden i huden där ett insekt har stungit.

Citronellaolja kan appliceras på huden för användning som myggavvisande. Vissa människor är emellertid allergiska mot citronellaolja, så det rekommenderas inte för alla att applicera denna olja direkt på huden. Testa alltid innan du använder oljan på en liten yta av huden.

Tänk på detta innan du använder eterisk olja

Använd aldrig den eteriska oljan direkt i munnen, i ögonen eller på huden. Testa alltid på en liten del av din hud innan du börjar använda oljan. Om du vill använda citronella-olja i hud eller hårvård, så späd alltid ut den med en bärarolja.

Inlägget innehåller annonser i form av affiliatelänk till jordklok.se

Leave a Comment

Your email address will not be published.