Eterisk Rosmarinolja – Fördelar & Användning

Vad är eterisk rosmarinolja?

Det forskas fortfarande mycket på den eteriska oljan från rosmarin. Oljan utvinns ur rosmarin som är en grön buske och har en träig doft. Rosmarin är känd för att användas inom matlagning och torkad rosmarin har väl i princip alla hemma? Har du testat att använda dess eteriska olja?

Det krävs dock fortfarande mer forskning som kan säkerställa effekterna av eterisk rosmarinolja.

Fördelar med rosmarinolja

1. Förbättrar hjärnfunktionen
Precis som med många andra eteriska oljor kan oljan användas inom aromaterpi. När man andas in eterisk rosmarinolja så hjälper oljan till med att förhindra nedbrytningen av ett ämne som är viktigt för våra kognitiva förmågor – tänkande, koncentration och minne.

Använd därför rosmarin i en luftfuktare, eller gör en spray med vatten och eterisk olja från rosmarin. Spraya var du vill!

2. Hårtillväxt
Precis som risvatten för håret, eller pepparmyntsolja kan den eteriska rosmarinoljan hjälpa dig stimulera hårtillväxt, som man kan vilja göra av olika anledningar.

När personer med alopecia masserade utspädd rosmarinolja i hårbotten två gånger dagligen, upplevde de samma ökning i hårtjocklek som de som använde ett annat vanligt botemedel för hårtillväxt. 

3. Smärtlindring
Inom folkmedicin används rosmarin som ett milt smärtstillande medel.

4. Mot stress
Precis som eterisk olja från ylang ylang och salvia kan inandningen av den eteriska rosmarinoljan motverka stress. Det bästa mot stress är självklart att se över din livssituation. Om det inte är möjligt att göra förändringar som hjälper mot din stress kan inandning av eteriska oljor vara ett alternativ.

Koka upp vatten i en vattenkokare eller kastrull. Fyll en glasskål med vattnet och droppa i 1-2 droppar eterisk rosmarinolja. Ånga ansiktet och andas in. Njut!

Användning

  • I en luftfuktare. Blanda ut den eteriska oljan i en luftfuktare.
  • Sprayflaska. Blanda ut oljan med vatten i en vanlig sprayflaska. Spraya i sovrummet, på kontoret, där du vill!
  • Nattkräm. Späd ut den eteriska oljan med din favorit bärarolja, t.ex kokosolja, mandelolja eller avokadoolja.
  • Ånga ansiktet. Droppa i några droppar eterisk rosmarinolja i en glasskål med kokande vatten. Placera ansiktet över och njut av doften.

Innan användning

Tänk på att aldrig använda eteriska oljor direkt på huden. Använd inte heller oljan direkt i ögonen eller i munnen. Om du vill använda den eteriska oljan från rosmarin i t.ex hudvård kan du blanda ut oljan med en bärarolja – avokadoolja, arganolja, mandelolja.

Inlägget innehåller marknadsföring i form av annonslänk till jordklok.se

Leave a Comment

Your email address will not be published.