Aprikoskärnolja – för hud och hår!

Vad är aprikoskärnolja?

Aprikoskärnoljan kommer från Prunus ameniaca botanik – dvs aprikosträdet. Det sägs att trädet har fått sitt namn från Armenien och att trädet på latin heter armenisk plommon. Aprikos är en frukt, som är vanlig att ha i köket, torkad eller färsk. Den har en söt eller syrlig smak. 

Den torkade aprikosen används ofta i rawfood-bakning istället för dadlar för sin sötma. Det görs även kompotter, marmelader, fruktgelé och härliga jucier på aprikos. Men det många kanske inte vet är att aprikoskärnsoljan är fantastisk att använda i hud-och hårvård!

Aprikoskärnolja för huden

Aprikoskärnolja innehåller flera olika oljesyror, linolsyra, alfa-linolensyra, plamitinsyra, stearinsyra samt vitamin A och E. Därför finns det flera fördelar med att börja addera aprikoskärnolja i din hudvård.  

 • Elasticitet. Genom att använda oljan kan du behålla hudens mjukheten och smidighet, eftersom att oljan innehåller palmitinsyra och oljesyror.
 • Förtidigt åldrande. Omega 9, 6 (oljesyror) samt vitamin E hjälper även till med att minska uppkomsten av åldrande, såsom för tidiga rynkor och fina linjer
 • Frisk & glowy hud! Eftersom oljan innehåller antioxidanter hjälper den till att hålla huden frisk och återfuktad.
 • Muskelvärk? Massera in aprikoskärnolja på det område där du känner värk. Tack vare dess innehåll av omega 9 så hjälper oljan till med att förhindra ledinflammation, stelhet och smärta.
 • Återfukta huden. Aprikoskärnolja innehåller omega 3 samt vitamin A som hjälper din hud hålla sig återfuktad.
 • Rengör. Aprikoskärnolja innehåller stearinsyra och vitamin E som har rengörande egenskaper. Oljan rensar smuts och svett från huden.
 • Skyddar mot UV-strålning. Oljan har ett högt innehåll av vitamin A som skyddar huden mot UV-strålning.
 • Stimulerar cellproduktion & kollagen. Vitamin A stimulerar även cellproduktionen och kollagen som håller huden fräsch & stark.

Hur använder jag Aprikoskärnolja på huden?

För att återfukta torr och känslig hud kan du applicera aprikskärnolja direkt på huden. Oljan fungerar även bra för att jämna ut fläckar, rynkor samt för att motverka fina linjer.

Dess höga nivå av omättade fettsyror gör att den är oljig och dess kombination av olsyra, linolsyra och linolensyror hjälper till att lindra och förhindra akne. Om du har en nötallergi och inte kan använda nötoljor som till exempel mandelolja, kan du ersätta nötolja med aprikoskärnolja. 

 Du kan blanda ner eteriska oljor i aprikoskärnoljan för att få ytterligare fördelar. Blanda aprikosolja med exempelvis  nyponolja för att få en ansiktsolja med ytterligare anti-aging egenskaper.

Aprikosolja för håret

När aprikosolja används i håret gör den håret mjukare, glansigare och stimulera hårtillväxt. 

 • Återfuktar håret. Eftersom aprikoskärnolja innehåller olika oljesyror samt vitamin E hjälper den till att hålla håret återfuktat och mjukt.
 • Stimulerar hårtillväxt. Aprikoskärnolja olja innehåller omega 6 som gör håret mjukt och stimulerar hårtillväxt.
 • Rengör. Aprikoskärnolja innehåller stearinsyra och vitamin E som har rengörande egenskaper. Oljan rensar smuts, svett och överbliven talg från hårbotten.
 • Skyddar mot UV-strålning. Oljan har ett högt innehåll av vitamin A som skyddar håret mot UV-strålning.
 • Mjukt hår. Palmitinsyran lämnar håret mjukt utan att göra håret fett.

Om man inte vill göra en hårinpackning med aprikosolja kan man använda en liten del olja på bara topparna, eftersom topparna oftast är mest slitna och behöver lite extra vård. Vill man maximera sin vanliga inpackning som man har köpt hos frisören går det bra att addera några droppar aprikosolja i den. 

Ett annat tips är att blanda sheasmör i hårinpackningen för att få extra vårdande egenskaper.

Leave a Comment

Your email address will not be published.